Verschillende soorten vloerlampen

Verlichting is een van de belangrijkste sfeermakers in je huis. Een vloerlamp kan een belangrijk onderdeel uitmaken van je inrichting. Maar waarom zou je kiezen voor een vloerlamp en voor welke toepassing wil je er aan ontlenen? Kies je een vloerlamp als leeslamp, als sfeerverlichting, of juist om een donkere hoek in je woonkamer te verlichten? Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden, stijlen, kleuren, modellen en materialen verkrijgbaar. Afhankelijk van het interieur zijn er klassieke, moderne, trendy, design of industriële uitvoeringen. Om het nog moeilijker te maken bestaan er lampen met of zonder lampenkap en kun je kiezen voor indirecte of directe verlichting. Door middel van een transformator met dimmer is de hoeveelheid licht gemakkelijk te regelen.

Er bestaat tegenwoordig zelfs een mogelijkheid om een verlichtingsplan te laten maken bij een specialist, bijvoorbeeld bij Directlampen.nl. Op die manier weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet bij het aanschaffen van verlichtingselementen.

Klassieke vloerlamp

De klassieke vloerlamp, bestond vroeger uit een zware (houten) voet, een standaard en een lampenkap, die veelal van stof soms met franje werd gemaakt en uitgevoerd met een stekker en een snoer. Tegenwoordig zijn er nog steeds lampen met een klassieke uitstraling, maar meer aangepast aan deze tijd. Het model kan dan best wel “strak” zijn maar door het materiaal dat gebruikt is of de vorm is zo’n lamp heel goed in een klassiek interieur te plaatsen.

1

Leeslamp

Zoek je een leeslamp, dan bestaat die veelal uit een voet en het verlichtingselement is bevestigd aan een “standaard” die in hoogte verstelbaar is. De kap is draai- of kantelbaar en heeft soms een verstelbare arm. Door de lamp zo te plaatsen heb je bijvoorbeeld tijdens het lezen daadwerkelijk het licht op je boek/handen. Tevens geschikt om kleine handwerkjes bij te doen. In deze categorie zijn heel veel stijlen vertegenwoordigd. Verkrijgbaar van klassiek tot super trendy, afhankelijk van het gebruikte materiaal dat kan variëren van metaal, aluminium of plastic tot glasvezel en een verlichting met LED lampen. LED staat bekend om zijn lange levensduur en is zeer zuinig in gebruik. Tevens wordt het armatuur niet heet. Soms voorzien van een zg. “up-lighter” die kantelbaar is (het licht schijnt dan naar het plafond en geeft een indirecte verlichting in de ruimte).

2

Sfeerverlichting

Kies je voor sfeerverlichting dan kan een booglamp uitkomst bieden, Een booglamp neemt op de vloer weinig plek in beslag, maar is wel een heel uitgesproken object in de kamer! Zo’n boog is meestal in- en uitschuifbaar; zowel in de hoogte als in de breedte en is dus op vele mogelijkheden te plaatsen en toepasbaar voor vele doeleinden. Ook hier worden diverse materialen gebruikt voor de kap, variërend van rijstpapier tot melkglas. De meeste lampen worden tegenwoordig uitgevoerd met een dimmer, zodat je zelf de hoeveel licht kunt regelen door een simpele handeling met behulp van een afstandsbediening. Op die manier stem je de lichtopbrengst af op de door jou gewenste sfeer.

3

Designverlichting

Designverlichting is niet voor ieders portemonnee betaalbaar, klassiekers in de designerswereld zijn o.a. de modellen van Kare, veel designlampen komen o.a. uit Italië. Over het algemeen strak van model en eigentijds, sommige modellen zijn al heel lang op de markt en worden nog steeds geproduceerd omdat ze populair blijven. Woonmagazines en televisieprogramma’s zijn onze trendsetters en geliefde programma’s zoals “VT woonmagazine” en” Eigen Huis en Tuin”, worden door jong en oud gevolgd. Bij een metamorfose van een woonkamer wordt aan verlichting natuurlijk ook aandacht besteed. Op het moment is een inrichting in “landelijke” stijl erg modieus en zie je veel stoere en natuurlijke elementen die bijvoorbeeld gemaakt zijn van pallethout of steigerplanken en de vloerlampen die dan gebruikt worden hebben eveneens een robuuste vormgeving. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld riet voor de kap en een voet gemaakt van beton, past zo’n vloerlamp in het interieur en maakt het plaatje compleet.