Snel en vakkundig uw verlichting laten aansluiten

het aansluiten van verlichting is een klusje waar de handige doe-het-zelver zijn hand niet voor omdraait. In principe is het niet veel meer dan bruin bij bruin, blauw bij blauw, zwart bij zwart en aarde bij aarde aansluiten. Toch klinkt dat voor de wat minder ervaren doe-het-zelver als abracadabra en daarnaast zijn er altijd nog de mensen die helemaal geen zin hebben om zelf met elektriciteit aan te rommelen. Ze laten het liever door een ervaren vakman opknappen – iets waar uiteraard veel voor te zeggen valt.

Kan ik zelf verlichting aansluiten?

Natuurlijk kun je zelf verlichting aansluiten als de vakman het ook kan. Het hangt alleen af van je eigen kennis of de bereidheid je erin te verdiepen. Wanneer je zelf geen flauw benul hebt waar je eigenlijk mee bezig bent en je ook geen behoefte hebt om je in de materie te verdiepen, is het aan te raden een vakman in te schakelen. Ook wanneer je te maken krijgt met hotelschakelingen, badkamersystemen of kruisschakelaars kan het geen kwaad om een vakman in te schakelen. Verlichting is iets wat je vaak maar eenmaal laat aanleggen en dan voorgoed goed zit, op wat verbouwingen en uitbreidingen na. De kosten voor een elektricien zijn daardoor helemaal niet zo hoog als je zou denken, als je de kosten verdeelt over de jaren waarvan je er plezier hoopt te hebben.

Hoe vind ik een goede elektricien?

Het vinden van een goede elektricien kan lastig zijn. Wat is immers een goede elektricien in Lelystad, waaraan moet hij voldoen? De vakgroep van installateurs heet Uneto-VNI. Wanneer een elektricien dat keurmerk bij zich draagt – en daar kun je bij twijfel gewoon naar vragen – weet je al wat meer over de kwaliteit van de elektricien. Vergeet overigens niet bij het keurmerk na te vragen of de elektricien daar wel bekend is; het zal niet de eerste keer zijn dat een elektricien zich uitgeeft als zijnde een erkend installateur maar dat helemaal niet is. Door even navraag te doen bij de uitgevende instantie kun je dergelijke situaties voorkomen en heb je honderd procent zekerheid over of de elektricien wel of niet is aangesloten bij de vakgroep.

Natuurlijk zegt een keurmerk ook lang niet alles. Je kunt eventueel in vrienden- en kennissenkring rondvragen of iemand ervaringen heeft met een bepaalde elektricien en aanraders heeft. Misschien heb je zelfs wel een elektricien in je kennissenkring! Wil je op de hoogte blijven van tips van in en rondom het huis? Kijk dan ook eens op designlife.nl.