Marokkaanse lantaarns

Wat kan men zeggen over Marokkaanse lampen? Zij roepen de dromen op van verre oorden, exotische locaties en de klassieke verhalen van de Arabische nachten. Denk daarbij aan de sfeer van een kamer badend in zacht romantisch licht verspreidt door een unieke ambachtelijk vervaardigde lamp.

Marokkaanse verlichting vindt men al in de huizen van zowel de armen als de rijken door de eeuwen heen, ver voordat de moderne verlichting bestond. Het handwerk van de Marokkaanse verlichtingsarmaturen vloeide voort uit tal van culturele stromingen terug te vinden in de geschiedenis van het land. Overheersers uit het Middellandse Zee gebied, evenals uit andere landen, hebben de diverse culturele, artistieke en maatschappelijke banden van Marokko beïnvloed. Alle maakten deel uit van de culturele en artistieke invloeden op Marokkaanse producten. Een groep die de Marokkaanse verlichtingsarmaturen sterk beïnvloed heeft waren de Moren die in Spanje woonde. De verlichting ontwerpen en stijlen werden geïnspireerd door hun architectonische concepten en motieven, die geometrische herhaling, ingewikkelde uitsparingen, bogen, houtsnijden, gipsen mallen, schermen, en mozaïektegels bevatten. De ontwerpen van Marokkaanse lampen worden nog steeds gekenmerkt door de Moorse elementen en hebben dus een aanzienlijke impact gehad op de Marokkaanse stijl van verlichting.

Marokkaanse-lantaarns-blog

Het handwerk van Marokkaanse verlichting is verankerd in de cultuur en zelfs vandaag de dag terug te vinden op de drukke markten van Marokko. Het prachtige vakmanschap uit het verleden is daar nog steeds aanwezig en vormt de basis voor talloze keuzes van lampen en vooral lantaarns. Marokkaanse hanglampen zijn een goed voorbeeld van traditionele Oosterse lampen. Het is een meestal een op zichzelf gehangen armatuur gehangen aan een ketting, koord of metalen staaf. Het is vaak met de hand gesneden en gevormd uit Marokkaanse messing of andere materialen. Het wordt gekenmerkt door de specifieke vorm en de unieke patronen en graveringen. Hanglampen bevatten geometrische uitsparingen in de vorm van tranen, ballen, kegels en sterren die veelvuldig herhaald worden.

Categorieën van Marokkaanse lampen:

Categorieën van Marokkaanse lampen kunnen worden gegroepeerd in lantaarns, wandlampen, kroonluchters, maar vooral ook hanglampen. Binnen deze categorieën vinden we een wondere wereld van verschillende vormen en maten, stijlen en materiaal keuzes, patronen en graveringen en de voorkeur voor natuurlijke materialen. De unieke patronen en graveringstechnieken gebruikt bij het vervaardigen van de lampen zijn de kenmerken van de Marokkaanse armaturen. De patronen zijn afgestemd op de traditionele religieuze wetten die het gebruik van menselijke voorstellingen afkeurt. Patronen geschikt voor het afweren van boze geesten en ter bescherming van de eigenaar waren daar in tegen erg populair. Geometrische vormen, symbolen, bloemen en planten ontwerpen en andere natuurlijke elementen werden ook gezien als aanvaardbare patronen. De patronen worden overgebracht door middel van een patroon dat op een materiaal wordt aangebracht en dan nauwkeurig wordt uitgesneden met behulp van wat lijkt op een decoupeerzaag. Daarna worden de lampen met de hand gegraveerd en dit geeft het zijn individuele uiterlijk. Hoewel elk armatuur een uniek individueel ontwerp is, zijn er wel degelijk overeenkomende kenmerken in de Marokkaanse verlichting terug te vinden.  Vooral het gebruik van koper en andere metalen, knipsels, herhalingen in de patronen en het ontwerp, licht diffusie en bepaalde kleurgroepen zijn kenmerkend voor de Marokkaanse stijl.

De Marokkaanse lantaarn:

Een Marokkaanse lantaarn is een entiteit op zichzelf in de Marokkaanse verlichting. Lantaarns zijn handgemaakt van verschillende materialen, waaronder koper, metaal, smeedijzer, hout, stof of gewoon glas. De behuizing is bestaat vaak uit geometrische patronen en uitsparingen, met een koepel, rechthoekige gekleurde glaspanelen en een bodem. Ze worden ontworpen met gebruik van rijke en levendige kleuren en unieke gebrandschilderde kleurencombinaties, zoals rood, kobalt blauw, oranje, groen en paars.

marokkaanse-lantaarns1

Lantaarns worden zowel interieur als exterieur gebruikt en kan met dus op vele plaatsen in en rondom het huis terug vinden. Middelgrote tot grote lantaarns kunnen worden vaak gebruikt aan weerszijden van een open haard mantel, of dienen als boekensteunen op een tafel of kast. Of ze worden gebruikt om een eenzame hoek of plek in een woonkamer, veranda of terras met sfeervol licht te vullen. Ze vormen vaak het ​​centrale lichtpunt die het interieur of exterieur zijn unieke Marokkaanse karakter geeft.

Wandlampen:

Marokkaanse wandlampen worden vaak ter bescherming of bedekking gebruikt en worden typisch tegen een vlakke wand geplaatst. Ze zijn meestal samengesteld uit secties van gekleurde geometrisch ontworpen glazen stukken die worden aangebracht binnen metalen skelet. Ze zijn gemaakt van koper of andere metalen met daarin gegraveerde patronen.

Marokkaanse-wandlampen

Het licht wordt verspreid in een opwaartse richting, om zo een bepaald gebied direct boven het armatuur te verlichten om zo gangen, foto’s of andere interieur aspecten van indirecte verlichting te voorzien. De unieke vormen en patronen gevorm door het licht zijn van geometrische aard en bevatten tranen, blokken, rechthoeken, cirkels, halve manen, piramides, parallellogrammen, driehoeken en sterren.

Plafondlampen:

Marokkaanse plafondlampen bestaan uit een geometrisch design, net zoals dat gebruikelijk is bij andere vormen binnen de Marokkaanse verlichting. Ze worden vaak rechtstreeks aan het plafond gemonteerd. Hun vormen zijn meestal rond of koepelvormig, maar kunnen ook rechthoekig, driehoekig of bolvormig zijn.

Marokkaanse-wandlampen

Ze zijn gemaakt van koper, messing of andere metalen, vaak gecomplimenteerd door handgemaakte glazen uitsparingen. Marokkaanse plafondlampen zijn vaak niet zo groot van ontwerp en komen het beste tot hun recht in kleine entrees, gangen, badkamers en slaapkamers. Ondanks de kleinere aard van de Marokkaanse plafondlamp, geeft het uw interieur nog steeds het typisch exotische karakter en geeft het voldoende licht in zowel kleinere dan grotere ruimtes.

Arabische kroonluchters:

Marokkaanse kroonluchters zijn het meest herkenbaar binnen de Marokkaanse inrichting en zijn meestal groot en oversized, en hangen met een ketting of koord van het plafond. Ze worden vervaardigd uit vele decoratieve elementen zoals kristallen, parels, juwelen, kwasten, metalen vormen en behuizingen. Het sfeervolle licht wordt gelijkmatig verspreidt over een groot gebied en legt vaak de focus op de meubels, de wanden, of op de kroonluchter zelf. Zij komen het best tot hun recht boven een eethoek, in een grote hal, of in het midden van een grote kamer. De Marokkaanse kroonluchter is vaak het meest kenmerkende alleenstaande accent in de ruimte waarin het geplaatst is.

Tafel en staande lampen:

Marokkaanse tafel en staande lampen zijn vaak net zo nauwkeurig ontworpen en met de hand vervaardigd als de andere Marokkaanse vormen van verlichting, maar wel iets kleiner en meer gestroomlijnd. Ze zijn gemaakt van koper, smeedijzer, glas en andere materialen en voorzien van textuur en gebogen silhouetten. Tafel en vloerverlichting komt ook in de vorm van handgemaakte Henna lampen. Deze worden gemaakt van geverfde geit of schapenvacht dat wordt gespannen over een gebogen, geometrisch smeedijzeren voet. De vacht is vaak beschilderd met symbolische Marokkaanse ontwerpen van henna kleurige aard. De overkapping van de lamp geeft een zacht ingetogen effect en zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer. Ze komen goed tot hun recht op een nachtkastje, tafels, hoek of niche, op een kast, of een klein vloeroppervlak. Er zijn vaak zeer veel keuzes binnen deze groep van lampen en dus geschikt voor elk Marokkaans interieur, klassiek of modern.

De verscheidenheid, rustieke aard, schoonheid en functionaliteit van de Marokkaanse lampen heeft geleid tot de hedendaagse populariteit van de Marokkaanse interieur. Ze zijn geschikt voor zowel praktische als decoratieve doeleinden. Marokkaanse verlichting kan worden aangepast aan elke omgeving en interieur. Marokkaanse lampen bieden een overvloed aan keuzes om een interieur of exterieur te verbeteren, of te voorzien van de mysterieuze, veelzijdige en kleurrijke Marokkaanse cultuur.

2 thoughts on “Marokkaanse lantaarns

Comments are closed.