Leeslampen van deze tijd

Modern leeslampen zijn vaak vooral strak van vormgeving en gemaakt van metaal. Soms gecombineerd met een stoffen kap zodat de leeslamp twee of meerdere lichtpunten heeft. Naast deze uitgebreide lampen zijn ook eenvoudige moderne leeslampen verkrijgbaar voor bijvoorbeeld boven het bed of voor op het nachtkastje. Een simpele keuze is een klemlamp die als leeslamp bijna overal te plaatsen is.

Staande leeslapen

De staande lampen zijn vooral geschikt voor de huiskamer waar ze bij een bank of stoel gezet kunnen worden waarbij je het licht direct op het boek, de krant of de tablet kan richten. Hierdoor wordt het lezen makkelijker en minder vermoeiend. Sommige van deze staande leeslampen hebben een extra lamp die naar boven schijnt of een lamp die je zelf kan richten. Op een schilderij op de muur, op een plant of daar waar je licht nodig hebt. Sommige lampen hebben een dimmer, dit kan handig zijn als de lamp na het lezen als sfeerverlichting gebruikt wordt. Deze staande lampen hebben verschillende soorten. Van klassiek tot modern, er is een vloerlamp voor ieder interieur.

Tafellampen en bureaulampen

Ook deze lampen zijn verkrijgbaar als leeslamp. De moderne uitvoeringen zijn soms voorzien van een flexibele arm die verschillende kanten opgedraaid kan worden om beter te kunnen lezen. Er zijn lampen die zelfs een ingebouwde loep hebben zodat de tekst vergroot kan worden. Qua vormgeving hebben de modern leeslampen vaak strakke lijnen en onderdelen van glas of chroom of een combinatie van beide. En natuurlijk zijn er de designlampen die wat vormgeving en materiaal betreft direct in het oog springen en naast lichtbron ook een kunstzinnig object zijn. Kijk hier voor leuke bureaulampen.

Ledlampen

In de lampen worden vaak ledlampen gebruikt omdat ze energiezuiniger zijn dan de klassieke gloeilamp en daardoor dan ook milieuvriendelijk. Ledlampen zijn wel duurder maar gaan langer mee, veel langer dan een gloeilamp en ook langer dan een halogeenlamp of zelfs een spaarlamp. De ledlamp is verkrijgbaar in allerlei vormen en ook in veel kleuren. Ook zijn ze te koop in verschillende lichtintensiteiten en lichtkleuren. Een ander voordeel van de ledlamp is dat deze lamp niet heet wordt en er daardoor, vooral in kleine ruimtes, minder risico op brand is. Ook geeft de ledlamp direct maximaal licht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de spaarlamp die eerst op moet warmen.