Kamerlampen

Het aansluiten van kamerlampen lijkt altijd een eenvoudig klusje. Je zet allereerst de betreffende stroomgroep uit. Vervolgens heb je een bruine draad, een blauwe draad en een groen/gele draad en die maak je vast aan de draden die al aanwezig zijn. Nu nog even de lamp vastmaken aan het plafond en daarna zet je de stroom er weer op. De lamp zou nu moeten werken! Maar is het altijd zo eenvoudig? Ja! Tenzij je de draden helemaal zelf nog moet trekken. We zullen kort uitleggen hoe je dat precies doet.

Hoe sluit ik kamerlampen aan als er nog geen draden zijn getrokken?

Als er nog geen draden zijn getrokken, zul je dat zelf moeten (laten) doen om de lamp te kunnen aansluiten. Je zult vanuit een verdeeldoos moeten werken. Hier vandaan loopt een bruine draad (de plus), een blauwe draad (de min) en een geel/groene draad (de aardedraad). De bruine draad moet naar de schakelaar lopen, waar op zijn beurt een zwarte draad uit komt. Deze zwarte draad loopt samen met de blauwe draad en de geel/groene draad die je al had naar de lamp en worden daar aangesloten.

De lamp zou nu moeten werken!

Belangrijke veiligheidsvoorschriften

Elektriciteit kan levensgevaarlijk zijn en voor elektrocutie zorgen. Let daarom goed op dat je heel veilig werkt. Werk daarom nooit aan een circuit waar spanning op staat, ook niet als je alleen even de lamp recht moet hangen of iets dergelijks. Haal altijd de spanning van het net af!

Zorg ook dat je alles netjes aansluit volgens de juiste methode. Ga niet lopen prutsen met plakband of kroonsteentjes, dat kan levensgevaarlijk zijn en voor kortsluiting zorgen.

Mocht je er niet meer uit komen, laat dan iemand komen die er verstand van heeft. Van zelf maar wat proberen kan brand ontstaan en dat wil je uiteraard voorkomen.

Kijk ook even bij het artikel over bedlampjes voor nog meer lamp advies!