Hoe passen plafondlampen in uw lichtplan?

Waarom zijn plafondlampen zo handig? De voordelen van plafondlampen zijn simpel te omschrijven. Een plafondlamp geeft verspreid licht en u kunt er eenvoudig onderdoor lopen. Eigenlijk heel simpel. Houd dit altijd in het achterhoofd, bij het maken van een goed lichtplan. We behandelen alle ruimtes van het huis, en bespreken kort hoe een plafondlamp wel of niet in deze ruimte past. Daarnaast geven we een inspirerende voorbeelden.

Voordelen van plafondlampen

Bent u bezig met het maken van een lichtplan voor uw woning? Waar en wanneer kiest u voor plafondlampen in uw lichtplan? Wanneer kiest u voor een hanglamp en wanneer voor een plafondlamp? Per kamer omschrijven we de keuze voor plafonnières of plafondlampen.

Plafondlampen in de gang of hal

Een gang of hal verlicht men eigenlijk altijd met plafondlampen. Waarom? Eigenlijk is het heel logisch. In een gang of hal staat geen tafel. Een hanglamp hoort altijd en alleen boven een tafel te hangen. Hang nooit een hanglamp in de midden van een ruimte. We hebben het al eerder gezegd. Plafondlampen zijn bedoeld om onderdoor te lopen. Vandaar dat de hal of gang de ideale ruimte is voor plafondlampen. Daarnaast raden we in een hal of gang ook wandlampen aan als accentverlichting. Maar de basisverlichting in en hal of gang is altijd de plafondlamp.

De badkamer

In het midden van de badkamer bevind zich vaak een lege ruimte. Hier word voortdurend gelopen. Ook hier de plafondlamp dus de meest geschikte oplossing. Plafondlampen in de badkamer moeten echter wel spatwaterdicht zijn. Dit wordt aangebuid met een IP waarde. Een IP44- waarde wil zeggen dat de lamp spatwaterdicht is. In de badkamer is de plafondlamp het uitgangspunt. Om de badkamer sfeervol te maken, kan er worden gekozen voor wandlampen. Een wandlamp is tevens aan te raden boven de spiegel.

Plafondlampen in de Keuken

Deze ruimte kan verschillen. De vraag is eigenlijk heeft u een kookeiland of niet? Indien u een kookeiland of een bar heeft kunnen hanglampen een uitkomst bieden. Maar in de standaard keuken, is de plafondlamp ook het uitgangspunt van uw lichtplan.Denkt u bijvoorbeeld eens aan deze leuke plafondlamp. Deze plafondlamp is speciaal ontworpen voor in de keuken.

Verlichting in de kinderkamer

Kinderen hebben ruimte nodig om te spelen. Dit resulteert in een grote lege ruimte in het midden van de kinderkamer. Vaak ligt er een autokleed op de grond vol met auto-tjes, Barbies of dino’s. Dit hangt natuurlijk af van de interesse van uw kind. U heeft beide ogen nodig, om te voorkomen dat u niet op het speelgoed staat. Een hanglamp voor kinderen veroorzaakt geen probleem, maar de ouders zullen voortdurend hun hoofd stoten. Daarnaast is de basisregel. Een hanglamp mag alleen boven een tabel of bureau. Dus ook in de kinderkamer is de plafondlamp de basis van het lichtplan. Maar er zit wel een groot verschil in een jongenskamer of meisjeskamer. De onderstaande plafondlamp zou ik u niet aanraden in een jongenskamer. Deze prachtige roze harten plafondlamp zijn echt bedoeld voor in een meisjeskamer.

Roze kinderkamer lamp

In een babykamer wordt het vaak neutraal gehouden. Dit zijn vaak de ouders die zelf ook nog niet weten wat het wordt. Of ouders die verder denken. Als het eerste kind een jongetje is, kan het tweede of derde kind nog altijd een meisje worden. Dan zou u de kamer weer moeten veranderen. Veel ouders kiezen daardoor voor neutrale kleuren voor plafondlampen in de babykamer.

Witte babykamer plafondlamp

Woonkamer plafondlampen

Woonkamer plafondlampen mogen iets spectaculairder zijn. Hang een woonkamer plafondlamp nooit boven een eettafel. Een plafondlamp is geen vervanging van de hanglamp. Hieronder een aantal spectaculaire plafondlampen die de basis zouden kunnen vormen voor het lichtplan in uw woonkamer.

Grote-woonkamer-plafondlampModerne-design-plafondlampen

Er bestaan ook schitterende oosterse plafondlampen. Marokkaanse lantaarns en Oosterse lampen  zijn zeer sfeervolle lampen met schitterende lichttekeningen. Bekijk ook dit blogbericht eens.

Heb jij nog tips? Laat het ons weten.

 

6 thoughts on “Hoe passen plafondlampen in uw lichtplan?

Comments are closed.