Bestrating en tuin

Voor je terras, in de tuin of als bestrating voor het pad rond je huis kun je kiezen uit allerlei klinkers en tegels. Een van de populairdere vormen van sierbestrating is de gebakken klinker. In Nederland worden gebakken klinkers al sinds de middeleeuwen gebruikt. Daarmee zijn deze stenen een uitgesproken traditioneel materiaal geworden voor het aanleggen en bestraten van wegen, terrassen en oprijlanen.

Duurzame en natuurvriendelijke bestrating

Gebakken klinkers zijn in Nederland niet voor niets opgeklommen tot de meest gebruikte stenen voor sierbestrating. Een belangrijk voordeel van deze klinkers is namelijk dat ze een onwaarschijnlijke duurzaamheid hebben. De gemiddelde levensduur van gebakken klinkers is maar liefst 125 jaar. Daarnaast zijn dit soort sierstenen ook nog eens heel milieuvriendelijk. Ze worden gemaakt van klei die door rivieren is aangevoerd en wordt afgezet langs de oevers en in uiterwaarden. Zo produceert de natuur de grondstof voor deze klinkers 100% zelf en hoeft er dus geen milieubelastend productieproces aan te pas te komen.

Onderhoudsvriendelijke gebakken klinkers

Wanneer je van plan bent om sierbestrating voor je tuin of terras te bestellen, zijn er nog veel meer redenen om voor gebakken klinkers te gaan. Dit type straat- en sierstenen heeft bijvoorbeeld weinig onderhoud nodig. Hun duurzaamheid hebben ze te danken aan de hoge temperaturen waarop de klei gebakken wordt. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de klinkers nauwelijks beschadigen, zodat ze zelden hoeven te worden vervangen. Een ander voordeel is hun kleurvastheid. Hierdoor zullen gebakken klinkers ook na langere tijd nog steeds hun oorspronkelijke kleuren hebben.

Meerdere soorten gebakken klinkers

Bij het uitzoeken van gebakken sierklinkers moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo kan worden gekozen uit meerdere soorten, waarbij onder meer onderscheid wordt gemaakt tussen oude en nieuwe gebakken klinkers. Het mooie van oude klinkers is dat ze decennia oud zijn. De stenen zijn afkomstig uit oude Nederlandse en Belgische binnensteden en hebben daardoor een unieke geschiedenis. Recent gebakken stenen worden nieuwe gebakken klinkers genoemd. Beide soorten zijn leverbaar in de types waalformaat, dikformaat en keiformaat. Bij oude gebakken klinkers kan tevens worden gekozen voor rijnformaat.